13 Mart 2010

Nemrut Dağı: Güneşin Dansı

Nedir?

Doğu medeniyetinin 2206 metre yükseklikteki batıya açılan kapısıdır. Komagene Krallığı zamanında kral Antiochos'un doğulu Persler ile batılı Yunanlıları aynı dinde buluşturmak ve tek hükümdar olarak ölümsüzlüğünü ilan etmek için yaptırdığı doğuya veya batıya yüzü dönük taş heykeller, tümülüsler ve piramit yapılardır. 1987 yılında UNESCO'nun kültür mirası listesine aldığı Nemrut Dağı, 19. yüzyılda Alman gezgin bilgin Karl Sester tarafından keşfedildi. Keşfi takip eden Türk arkeolog Osman Hamdi Bey de dağdaki ilk kazıyı başlattı.

Nasıl Gidilir?


Nemrut Dağına Adıyaman'ın Kahta ilçesinden ve Malatya'dan gitmek mümkün. Nemrut Dağı Kahta'dan 43 km. Malatya'nın Pütürge ilçesinden 46 km. Malatya'nın Pütürge ilçesinden seyredilen yol düzgünlüğü ile daha çok tercih ediliyor. Aracı olmayanlar Kahta ilçesine Adıyaman'dan minibüsle ulaşabilir ve buradan tur şirketlerinin servisleriyle Nemrut Dağı'na varabilir. Otostop ile seyredüşecekler iyi bir ihtimalle Nemrutta çalışan görevlilere denk gelebilir.

Ne Zaman Gitmeli?

Nemrut Dağı, güneşin ışık oyunlarını en iştahlı sergilediği yerlerden biri. Mayıs sonrası güneşin daha dik yeryüzüne değmeye başlamasıyla Nemrut'ta Batı Terasında güneşin batışını ve sabahı bekleyenler için Doğu Terasında doğuşunu kare kare izlemek mümkün.

Ne Yapmalı?


Nemrut Dağındaki heykellerle göz göze gelmeli, güneş batarken bir ara gözleri gökyüzünden ayırıp heykellerin ve tümülüsün ters ışıkta kalışını izlemeli. Nemrut Dağı'na çıkarken binli metrelerin doruklarına kurulmuş göçer çadırlarına rastgelebilir ve onların doğaüstü yaşam koşullarına tanık olabilirsiniz.

Neyi Bilmeli?

Nemrut Dağı Adıyaman sınırları içerisinde yer alıyor. Ancak Adıyaman daha önce Malatya'nın bir ilçesi olduğundan Malatyalılar da Nemrut Dağı'nı kendi memleket sınırlarında sayıyorlar. Nemrut Dağı, Adıyamanlı ve Malatyalı iki kişinin aynı karede buluşmasıyla paylaşılamayan bir yer olabiliyor.

Nerede Kalınır?

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otel ve pansiyon imkanları mevcut. Malatya'dan gelecek olanlara da Malatya'da otel ve pansiyon imkanları mevcut.

Nemrut'u Anlamak İçin;

Komagene Krallığına ve Milattan Önceki dinler ve tanrılar tarihine dair yazı ve kitaplar okunabilir.

Nemrut Deyince;

Nemrut deyince Ara Güler'e selam etmek gerekir. 1960 yılında Alman Der Stern dergisi için Kahta'dan katırlarla 9-10 saatlik bir yolculukla Nemrut Dağı'na ulaşan ve Nemrut dağını kendine has bakış açısıyla fotoğraflayarak dünyaya duyuran, güneşin dansına bütün insanlığı ortak eden odur.

5 yolayazmak / on the road: Nemrut Dağı: Güneşin Dansı Nedir? Doğu medeniyetinin 2206 metre yükseklikteki batıya açılan kapısıdır. Komagene Krallığı zamanında kral Antiochos'un doğulu Persler...

7 yorum :

  1. I know that ;) Absolutely incredible sculptures!

    YanıtlaSil
  2. Yes doro, even more surprising in this era. Greetings.

    YanıtlaSil
  3. Very interesting ! Amazing photos , mystery stone faces.I like it ! Greetings from Poland ;-)))))))

    YanıtlaSil
  4. Thank you for your comments. Mount Nemrut, in the Adıyaman city southeast of the Turkey. You can fly from the city of İstanbul. Greetings from Turkey.

    YanıtlaSil
  5. çok güzel bir yazı. Ben Haziran sonunda gitmiştim Nemrut'a. Sabah erkenden, donmuştuk soğuktan. Ama mutlaka görülmesi gereken bir yer.

    YanıtlaSil
  6. yorumunuz için teşekkürler. Sabah esintisinde Nemrut bir başka anlam kazanmıştır sanırım.

    YanıtlaSil
  7. nemrutta güneşin doguşunu engüzel şekilde gördük harikaydı dönüşde ışıkpansiyonda kahvaltı yapalım dedik oradada ii bi kazık yedik duyrulur

    YanıtlaSil