18 Mart 2010

İnancın Gizil Kapıları: Çilehane

Nedir?

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine 3 km. mesafede Anodolu'nun yol üstü, gizil inanç kapılarından biridir. Giriş ve çıkış yapısı bulunan bir mağaradır. Rahatça girilebilen aşağıya doğru eğimli mağaranın insanın zorla geçebileceği bir deliği vardır. Deliklitaş'ta olarak bilinen Çilehane'de Hacı Bektaşı Veli'nin yol güzergahlarından biri olduğuna inanılmaktadır. İnanışa göre, günahı olan insan, zayıf dahi olsa bu delikten geçemez. Delik onu sıkar ve ancak bir adak adayınca serbest bırakır. Günahı olmayanlar, delikten rahatça geçer.

Nasıl Gidilir?

Hacıbektaş ilçesine aracınızla Nevşehir, Kırşehir ve Kayseri'den gidebilirsiniz. Nevşehirden Hacıbektaşa sıklıkla minibüsler tur yapıyor. Hacıbektaş ilçesinden de Çilehane'den geçen bir araca rastlamak sıklıkla mümkün. Aracı olanlar için Hacıbektaş ilçesinden görünürdeki tepeye doğru yolu takip etmeniz sizi Çilehane mevkisine ulaştıracaktır.

Ne Zaman Gitmeli?

Her yılın Ağustos ayının ortasında Hacı Bektaşı Veli şenlikleri düzenlenmekte ve bölge iç ve dış turistlerin uğrak yeri olmakta. Eğer Hacı Bektaşı Veli öğretisine dair etkinlikleri takip etmek isterseniz Ağustos ayı bulunmaz fırsattır. Aynı zamanda ilkbahar ve yaz ayı bölgeyi gezmek için tercih edilebilir.

Ne Yapmalı?

İnanışınız doğrultusunda herkesin yaptığı gibi delikli taştan geçmek Çilehane'nin en revaçta olan yapmalı önerisi. Aynı şekilde dilek ağacına dilek kurdelenizi asmak da ikinci sırada gelyor. Eğer türkülerle aranız iyi ise Mahsuni Şerif'e de kulağınız aşinadır. Çilehane'de deliklitaş mağarasının ardında 50 metrelik bir mesafede geniş bir ovaya ufuk açan Mahsuni Şerif'in anıt mezarına uğrayabilirsiniz. Geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren grafik mizahın dünyadaki önemli isimlerinden Turhan Selçuk'un anıt mezarı da artık burada. Çilehane'ye uğrayanlar Hacı Bektaşı Veli'nin türbesini de ziyaret edebilir.

Neyi Bilmeli?

Çilehane Hacı Bektaşı Veli öğretisine inananların ziyaret ettiği yerlerden biri. Ancak her dinden ve her renkten insanlar Hacı Bektaşı Veli'nin evrensel öğretisinin peşinde bölgeyi ziyarete geliyor.

Nerede Kalınır?


Nevşehir'de motel ve hotel imkanları mevcut olmakla birlikte Hacıbektaş ilçesinde konaklama olanakları sınırlı. Ancak Hacıbektaş'ın yerli halkı sizi bahçeli ve çok odalı, tuvaletleri dışarıya kurulu otantik evlerinde ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyor. Şarapla arası olanlara ev yapımı şaraplar ikram ediliyor.

Çilehane'yi Anlamak İçin;

Çilehane'yi anlamak için Hacı Bektaşı Veli Öğretisi'ne dair kitaplar ve araştırma yazıları okunabilir. Anadolu'nun deyiş geleneğiyle kendini çoğaltmış türküler dinlenebilir.


5 yolayazmak / on the road: İnancın Gizil Kapıları: Çilehane Nedir? Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine 3 km. mesafede Anodolu'nun yol üstü, gizil inanç kapılarından biridir. Giriş ve çıkış yapısı ...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder