27 Şubat 2010

Allianoi Yol Notları

Nedir?

Pergamon Krallığı'nın sayfiye yeri olan Allianoi, 1800 yıllık suyla tedavi merkezidir. Dünyanın en büyük ve en sağlam kalabilmiş içinde sıcak suyu bulunan ılıcasıdır. Topraklarından 45 derece kükürtlü su çıkan ılıca dünyanın dört nadir merkezinden biridir. Şimdi mi? Projesi hazırlanan bir barajın sularına sularını teslim etmemek için mücadele vermektedir.

Nasıl Gidilir?

Aracınızla İzmir'in Bergama ilçesinden İvrindi karayoluna doğru hareket ederseniz karalanmış Allianoi yol tabelaları sizi Allianoi termal merkezine ulaştırır.
Bergama'dan sadece sabah ve akşam Allianoi'nin komşu köylerine (Paşaköy - Çaltıkoru) giden servisleri kullanabilirsiniz. Bergama'dan otostop çekerek Allianoi'ye yakın köylerden birine giden bir araca rastgelebilirsiniz.

Ne zaman Gitmeli?


Nisan ardı gelincikler açmış Allianoi sürünmüş, sürmelenmiş bir başka güzel. Rüzgarın Allianoi'nin sularını titretmesi bir başka anlamlı.


Ne Yapmalı?


Allianoi'nin tünellerinden inip ılıcasının o ılık, o duru, o insan tenine hasret suyuna el sürmeli, buharın doğallığını hissetmeli.


Neyi Bilmeli?

Allianoi'nin tahta geçiş yapılarının sağlam olmadığı ve Bergama Müzesi'nin kararı ile Allianoi'yi tellerin arkasından izlemek ve anlamak zorunda kalabilirsiniz. Ancak Allianoi'nin anlayışlı görevlileri sizin Allianoi sevginize, ısrarınıza dayanamayarak kısa bir süreliğine imkanları zorlayabiliyor.


Nerede Kalınır?


Günübirlik bir Allionai gezisi ile yetinmeyecek olanlara ve Bergama'yı, Akropolü'de gezmek isteyecek olanlara çeşitli motel ve hotel alternatifleri Bergama'da mevcut. Öğrenciler ve öğretmenler için ise, yardımsever personeli ile Bergama Öğretmenevi bütçedaş bir imkan sunuyor.




Allianoi'yi Anlamak için;


Allianoi'nin de içinde yer aldığı Yortanlı Baraj projesinin sular altında bırakacağı Paşaköyü'nü ve birçok evi boşaltılmış Çaltıkoru köyüne araçla 10 dakikalık bir mesafe ile ulaşabilir ve köylülerden Paşa Ilıcası dedikleri Allianoi'deki anılarından bir demet dinleyebilirsiniz. Allianoi'nin ılıcasında insanların sürdüğü keyifli zamanlara siyah beyaz fotoğraflarla tanık olabilirsiniz. Köylerden ayrılırken Bergama'nın samimi, içten insanları tuzlu Bergama peynirini ve sac ekmeğini çantanıza sizden habersiz koymuştur bile.

Allianoi Deyince;


Allianoi deyince Arkeolog Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yaraş'ın ismini anmamak olur mu? Kendisi Allianoi üzerine arkeolojik çalışmalarda bulunmasının yanı sıra Allianoi'nin tüm dünyada tanınması ve sular altında kalmaması için peşinde binlerce yürekle çarpan bir tarih dostudur. Allianoi gezginlerinin ortak dostudur. allianoi.org'da gezginlerinin ortak platformudur.

5 yolayazmak / on the road: Allianoi Yol Notları Nedir? Pergamon Krallığı'nın sayfiye yeri olan Allianoi, 1800 yıllık suyla tedavi merkezidir. Dünyanın en büyük ve en sağlam kalabilmiş ...

4 yorum :

  1. nisan'da gitmek farz oldu.
    fotograflar harika!

    YanıtlaSil
  2. tesekkurler Ozlem hanım,
    Allianoi nisan da sizi
    en güzel elbiseleriyle karşılamaktan,
    sarısına, kırmızısına, moruna ortak
    etmekten mutluluk duyacaktır.

    YanıtlaSil
  3. acıkcası burada okumadan önce haberdar değildim böyle bir yerin varlığından.ilgimi çekti,gitmeyi de aklıma koydum.teşekkürler paylaşımlarınız için.

    YanıtlaSil
  4. yorumunuz için teşekkürler, allianoi ile en kısa zamanda tanışmanız dileğiyle.

    YanıtlaSil