8 Ekim 2010

Madam Lucine

Yollar görmeyi de sağlar bazen..
Ortadoğu'nun en eski oteli 1911 yılında hizmete giren Baron Otel'deyim. Kimler konuğu olmamış ki Baron'un
Arabistanlı Lawrence, Agatha Christie, bay ve bayan Roosevelt, Irak Kralı 1. Faysal, Charles De Gaulle ve de Mustafa Kemal.
Sabah kahvaltısı için aşağı indiğimde yaşına aldırmadan sürekli koşturan, çabalayan Madam Lucine ile göz göze geliyoruz, kahvaltını yaptıktan sonra sana 201 numaralı odayı göstereceğim diyor. Heyecanlanıyorum, 201 numaralı oda, Mustafa Kemal'in seneler öncesinde kaldığı oda. Yeryüzünün en güzel yeşil zeytinini yediğim kahvaltının ardından Madam Lucine'nin yanına gidiyorum. Şöyle bir kahvaltı salonuna göz atıyor, 201 numaralı oda da kalan Fransız çift kahvaltıdan kalkmadan odaya kısa sürede gözatıp çıkmamız gerekiyor. Türkiye'lerden gelmişsin sana göstermeden nasıl yapayım diyor, Baron'un taş merdivenlerini ağır ağır çıkarken.

201 numaralı odadayım.
Odaya girişte sağ elinde tuttuğu şapkası ile boydan çekilmiş bir Mustafa Kemal fotoğrafı sizi karşılıyor. Yatakların olduğu kısımda da Mustafa Kemal'in Türkiye'nin modern yüzünü yansıtan üç ayrı fotoğrafı yer alıyor.
Odadaki mobilyaların bazıları yenilendi ama kurgusu aynıdır diyor Madam Lucine, fotoğraf çekil, fotoğraf çekil ihmal etme diye de ekliyor.
201 numaralı odanın sol yanındaki 202 numarada Arabistanlı Lawrence onun yanındaki 203 numaralı oda da ise Agahta Christie konaklamış. Agatha Christie'nin Şark Ekspresi'nde cinayet romanının ilk kısmını da bu otelde yazdığı biliniyor.
Madam Lucine ile ilk tanıştığımızda ingilizce konuşuyordum ki bana Türkçe konuş çocuk dedi. Baron Otel'e insanlar Mustafa Kemal'in, Lawrance'ın, Christie'nin yattığı yatakta uyuyabilmek, soluduğu havayı duyumsayabilmek için geliyor, Baron Otel'de tarihi ve onun kahramanlarını özenle, sevgiyle koruyor.
Baron Otel'in sahibi mi? Arapgir'li bir Ermeni olan Krikor Baron Mazlumyan. Madam Lucine'de kendi deyimiyle 'Seferberlik'le Anadoluyu terk etmek zorunda kalan bir Ermeni ailenin kızı.
İnternet'te son dakika haberi olarak Mustafa Kemal'in Savarona yatında fuhuş yapıldığı haberi geçti. Allianoi geldi aklıma, Madam Lucine'ye baktım yine bir yerlere koşturuyor, çabalıyordu. Sustum.





5 yolayazmak / on the road: Madam Lucine Yollar görmeyi de sağlar bazen.. Ortadoğu'nun en eski oteli 1911 yılında hizmete giren Baron Otel'deyim. Kimler konuğu olmamış ki Ba...

4 yorum :

  1. Halep'e gittiğimde otobüsle önünden geçmiş, durup içini görememiştim. Bu hafta sonu yine Suriye'ye gitme olasılığım doğdu. Bakalım bu sefer nasip olacak mı? Yollarınızın açık olması, güzel insanların güzel anılar bırakması dileklerimle.
    U(YKSZ)

    YanıtlaSil
  2. Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. Umarım bu seferki yolculuğunuzda Baron Otel ile tanışabilirsiniz. Sizin de yolunuz açık olsun.

    YanıtlaSil
  3. Kendi deyimiyle gerçekten "seferberlik" mi? :)) Bunda senin türk olduğunu bilmesinin de azıcık payı olsa gerek.
    Böyle tarihi bir mekanın fiyatını sorarak kabalık etmiş olmayayım ama Baron oteldeki en ucuz odanın geceliği ne kadar idi?
    Eğer bütçem el verirse bayramda gittiğimde bir gece kalabilirim belki...
    Sevgilerle
    Ümit

    YanıtlaSil
  4. ah lucine hanım. iyiydin hoştun ama hesapta çok kazıkladın bizi. 201 nolu odayı da söylemedin. alacağın olsun.

    YanıtlaSil