27 Mayıs 2010

Yol

Yol hep gitmeyi mi anlatır? Dönmektir de bazen..
Kiminin yolu Konya'nın kucak açmış ovasına, kiminin Antep'in moruna, Urfa'nın sarısına, Diyarbakır'ın uzağına, kiminin ki ise şehirsizliğe, yol'suzluğa çıkar. Bayramdır yol. Hasrettir ve çokça da kavuşamamaktır. Bir hafta da sürecek olsa; umuttur yol.
Elde bir adres, seyirde devinen bir dünya, mahpushane aklında, teninde, her adımında. Seyit Ali, Mehmet Salih, Mevlüt, Ömer, Yusuf. Coğrafyanın sancısı çok zamanı kıt yolcuları. Hem bayram hem seyran mahkumları. Otobüsün, trenin, minibüsün zamansız konukları. Ne varsa içlerinde; özlem, sevda, nefret, şehvet, sorular, sesler, isimler, hepsini son duraklarına saklayan suskunlar. Ve inip son durakta hepsini bir kerede söyleyen zamansız yolcular.
Tarık Akan'ın, Şerif Sezer'in don tutan heceleri, Halil Ergün'ün yabancılığı, Zülfü Livaneli'nin Sebastian Argol namı ile gizli ve derin notaları.
1982'de Yol, Anadolu'dan Fransa'nın Cannes şehrine doğru ilerlerken Altın Palmiye ödülünü paylaştığı Kayıp filminin yönetmeni Costa Gavras: ''Bir yönetmen hapishaneden film çekiyor, işte gerçek olan budur'' diyecektir. O yönetmen, hapishaneden yazdığı ve yönettiği filmin ödülünü ülkesinin yollarına ithaf ederken o yollara bir daha geri dönmesi mümkün olmayacaktır.
Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritu, yaşamına bir yol çizme çabası içinde iken bir film izlediğini ve o filmin kurgusu ve senaryosuyla kendisine Paramparça Aşklar ve Köpekler, 21 Gram ve Babel filmlerini çekme yolunu açtığını belirtir.
O film
Yol'dur.
Ve yol'un Çirkin Kral'ı Yılmaz Güney, memleket yollarına hasret, dolaştığı Paris sokaklarında rastladığı arkadaşına kendi yol'unu anlatır:
''Ben de kalmaya gelmedim buraya. Bir gün mutlaka döneceğim. Sen de dön. Bil ki ülkende çekeceğin en kötü film, burada yapacağın başyapıta yeğdir. Güle güle...''
5 yolayazmak / on the road: Yol Yol hep gitmeyi mi anlatır? Dönmektir de bazen.. Kiminin yolu Konya'nın kucak açmış ovasına, kiminin Antep'in moruna, Urfa'nın...

3 yorum :

  1. Harika bir yazı, tek kelimeyle harika... Çok güçlü bir kalemin var sevgili Ozgun.
    Gece tam bir uykuya dalmak üzereyken müthiş bir ilham verdin bana yine.
    sevgilerle...

    YanıtlaSil
  2. Yollar senin yeni ve özgür fikirlerinle de bana ilham ve umut veriyor Umit. Dünya barışı için 1000 arkadaş fikrinin (http://yolda.org) de seyrindeyim. Sevgiyle.

    YanıtlaSil
  3. Sanırım ilk seferinde gerçekleştiremediğim hayalim, dünya barışı için 10.000 ya da 1.000.000 arkadaş olarak mezuniyet törenimden sonra (bisiklet&otostopla) çok az para kullanarak(çünkü para her şeyi yozlaştırıyor) 5 yada 10 yıllık bir dünya turu şeklinde gerçekleşecek.

    YanıtlaSil