22 Şubat 2010

İçinden Yol Geçen Film Triosu


Biri Uzakdoğudan, biri Latin Amerikadan, biri de bizden yol filmleri.
Çin filmi bir başka ülkeye kaçışın anlatısı. Gidipte dönmem diyenlere
dair. Meksika filmi ile Türk filmi ise yerel bir yol hikayesi. Meksika filmi yöne aldırmadan yola çıkmak isteyenlere dair, Türk filmi isedönmenin mümkün olamayışına dair bir hikaye.

Çin Filmi 'She a Chinese' O bir Çinli ismiyle if'de Türkiye promiyerini yaptı. Xiaolu Guo yönetmenliğindeki film Çinli bir genç kızın Çin'in küçük mahallelerinden koparak bir el çantasıyla adını bilmediği big beng saat kulesinin peşinde gençliğinin hazlarıyla yol alışını anlatıyor. Çin'in kentleşen binaları ve seyrek yeşillikleri kadrajda görülebilir. Şans, terkediş ve ilk gençliğin buğusuyla sarmalanmış anlatıya filmin başarılı müzikleri de eşlik ediyor.

Meksika filmi 'Y Tu Mama Tambien' Anneni de şeklinde Türkçeye çevrilebilir. Alfonso Cuaron yönetmenliğindeki film İki liseli erkek arkadaşın yaz tatili rahvanına girmesiyle başlar. Sevgililerini İtalya'ya yolcu eden gençler fena olmayan bir arabayla 70' Meksikası'nın yabancı şehirlerinde özgürlük aramak isteği ile yanıp tutuşmaktadır. Bluğ çağının sıcağı da basan ahbaplar kendilerinden yaşça büyük ve evli bir kadınla hem yeni yolları hem de cinselliklerini keşfe çıkar. Düş, arzu ve dansın ortaklığında Latin Amerika'nın sıcak renklerinin hakim olduğu bir film. Dem dem 70' Meksikası'nın siyasi havasını da kadrajda hissetmek mümkün.

Mesafesi bize yakın olan film ise 'Sonbahar'. Özcan Alper'in yönettiği film, İstanbul'da yattığı cezaevinden sağlık problemleri nedeniyle serbest bırakılan Yusuf'un memleketi Artvin'e dönerek gençliğinin kısa sorgusu ve kısa ömrünün uzun ecek, acak'larına dair sert rüzgarlı bir yol hikayesi. Karadeniz coğrafyasının asi dalgaları da, Hopa'nın, Çamlıhemşin'in karı da, yokuşu da, hüznün tanıdıklığı da var kadrajda. Ve karadeniz coğrafyasına dahil bir güzel Gürcü kızı Elka ile yolda olmak ile olamamaya dair ezeli bir ikilem de var. Kemençe ve Hemşince ile örülmüş film müzikleri içinden yol geçen müzik listemizin baş sırasında, ne zaman gidemesek tınısı kulağımızda.
5 yolayazmak / on the road: İçinden Yol Geçen Film Triosu Biri Uzakdoğudan, biri Latin Amerikadan, biri de bizden yol filmleri. Çin filmi bir başka ülkeye kaçışın anlatısı. Gidipte dönmem diyenlere ...

3 yorum :

  1. birkaç ay önce sonbahar'ı özcan bey ve ekibi ile izleme şansım olmuştu. gerçekten yürek burkan bir filmdi.

    içinde yol geçen filmleri ben de yazmak istiyordum. bir süre daha seriye başlayamam sanırım.

    YanıtlaSil
  2. Özlem hanım sizin yolayazmak'ı takip ediyor oluşunuz yeni yazılar için beni heveslendiriyor, yeni fikirlere sürüklüyor.

    Özcan Alper ile Karaköy'de bir akşamüstü rastgeldik birbirimize. Birlikte vapurla Kadıköy'e geçtik. Dişi ağrıyordu ve rakı içmişti birkaç kadeh, antibiyotik alsam mı almasam mı ikilemindeydi. Bir yönetmenin diş ağrısına tanık olmak, onun gözünün yöneldiği yerleri itina ile takip ederek vapurda yol almak etkileyiciydi benim için.

    Orta sınıf bir vapurda bir yönetmenle düşlerini paylaşmak; seviyorum yolların habersiz buluşturmalarını dedirtti bir kez daha.

    Merakla sizin yol filmlerinizi bekliyorum ve habersizce yolların bizi de buluşturmasını.

    YanıtlaSil
  3. sen bu takibi hakediyorsun.

    dedigin gibi, yollar bizi 'habersizce' bulustursa bir gun, ne guzel olur.

    YanıtlaSil