12 Temmuz 2010

Vizesiz Seyahat Oh Ne Rahat

Ne imiş efendim, 8 adet fotoğraf, arkası da beyaz fonlu olacakmış, gözlerin objektifin içine içine bakmamış mı? yandın demektir. Nereye gideceğini, saat kaçta hangi sokaktan dönüp, hangi meydanda susayacağını, hangi treni kaçıracağını, bir şehirde memleketine kaç kez özlem duyacağını, otele hangi ayağınla giriş yapacağını planlamadın mı? Oldu mu şimdi? Schengen kapıları sana ardına kadar kapalı. Planla gel bunları, sonra baş eğik, yüz mahsun, iki büklüm sıran gelince bir memurun önüne varacaksın, memur seni şöyle bir süzecek, uzun saçlarınla akşam karısıyla ettiği kavgayı aklına düşürürsen vay haline, işlemler sil baştan.
Pandora'nın kutusu açılalı epey oldu ve Avrupa güneşinin altında söylenen sözlerin, kat edilen kilometrelerin orjinalliği malum. Artık söylenmemiş sözlerin, gidilmemiş yolların zamanı. (Pisa kulesi darılmasın, gücenmesin boynunu da daha fazla eğmesin en azından silueti üzerinden yaratıcı fotoğraf çalışmalarını bıkmadan sürdüren müptelaları için.)
Pandora'nın kutusunda kapalı kalan son his de gün yüzüne çıkarken, sınırları olmayan gezginlere de yeni bir yolu müjdeliyor: Umut.
Gezginin hisse senetleri yoktur, hissi senetleri vardır ki umutla mülhemdir.
Umut nedir Türkiyeli gezgin için; Bosna Hersek - Hırvatistan -Sırbistan yol güzergahıdır. Geçmişin fısıldadığı sızılı ince bir melodidir. Suriye - Lübnan - Ürdün yol keşfidir. İran medeniyetidir, Hayyam'dır, İsfahan'dır, gözlerin gözlere karşı konulamazlığıdır, sarhoş olabilmek sarhoş kalabilmektir belki sıvısız ve baş ağrısız. Solomon adalarının, Barbados'un, Bahamalar'ın haklı merakı ve yol alternatifidir. Arjantin'in, Urugay'ın, Şili'nin, Venezuella'nın Fas'ın karşı konulamazlığıdır.
Kendime malum soruyu sordum, yüzünü doğuya mı dönüyorsun? Duraksamadan cevap verdi, yüzümü naif, evhamsız, azı çoğa sayan topraklara dönüyorum. O topraklar ki vaadini gizinde taşır ve gizine vize ile değil muhabbetle erişirsin.

Türkiye'ye vize istemeyen ülkeler: Antigua-Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna Hersek, Brezilya, Ekvador, El Salvador, Endonezya, Fas, Fiji, Filipinler, Guatemala, Güney Afrika, Güney Kore, Gürcistan, Hong Kong Özel İdare Bölgesi, Hırvatistan, İran, Jamaika, Japonya, Kamerun, Katar, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, KKTC, Kolombiya, Kosta Rika, Kosova, Libya, Lübnan, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritius, Monaco, Pakistan, Paraguay, Rusya, San Marino, Santa Lucia, Sırbistan, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, St. Vincent-Grenadines, Sudan, Suriye, Svaziland, Şili, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Ürdün, Venezuela.

5 yolayazmak / on the road: Vizesiz Seyahat Oh Ne Rahat Ne imiş efendim, 8 adet fotoğraf, arkası da beyaz fonlu olacakmış, gözlerin objektifin içine içine bakmamış mı? yandın demektir. Nereye gid...

8 yorum :

  1. Sevgili Özgün, dostum, muhteşem bir yazı... Uzun zamandır birçok kişinin parça parça bahsettiği bir şeyi bütün olarak muhteşem bir şekilde anlatmışsın. Yazının güzelliği bloguna ve yazılarına gereken ilgiyi göstermediğimi anlattı bana. Gerçekten harika bir yazı. Kendine çok iyi bak dostum,
    Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  2. Ümit, güzel dostum, çok naziksin, yorumların için çok teşekkür ederim. Umudun bir başka güzel rotası Tayland'dan içten dileklerini, muhabbetini sundun, azımızı çoğa saydın, bin teşekkür, bin selam, bin sevgi..
    Yollar hep yarenin olsun..

    YanıtlaSil
  3. İlk pasaportumu elime aldığımda,"Doğuya mı, batıya mı,yoksa kuzeye mi güneye mi gitmeliyim ?" Diye sordum kendi kendime.
    Sonraları her yöne gitme fırsatım oldu. Batıda kültür,dakiklik, insana saygı vardı ama insanlar soğuktu. Doğuda ise, kaos, pislik, düzensizlik hakimdi ama insanlar sıcaktı. Şimdilerde tercihim, yol üstü kafelerinde rahatlıkla kahvemi içebileceğim, arkamı kollamadan ıssız sokaklarda gezebileceğim, müzeleri, segileri, içinde tertemiz akan nehirleri olan, kişiliği de bozulmamış kentler. Bunlardan az sayıda var ve gidebilmek için vize işkencesinden geçmek gerekiyor. 20 yıl önce bana 10 sene geçerli vize veren ülke şimdi retina taraması ve idrar tahlili aşamasına geldi. Bunda bizim hiç suçumuz yok mu sizce ?
    Yazınız çok güzel. Özellikle Türkiyeli gezginin umut rotaları bölümüne bayıldım ve aynen katılıyorum. Ancak sözünü ettiği çekincelerimi de gözardı etmeden...

    YanıtlaSil
  4. Süheyl Bey, yorumlarınız ve itina gösterdiğiniz konular için çok teşekkürler. Saygılar.

    YanıtlaSil
  5. Bazılarının vizeden büyük engelleri var:( Geziyorsunuz ne mutlu size.(fotolar çok güzel bu arada)

    YanıtlaSil
  6. Umarım engeller kısa sürede aşılır ve sizde yollarda olursunuz. Yolları sizin bakış açınızdan tanıma fırsatı buluruz.

    YanıtlaSil
  7. Üstüne söz söylemek düşmez. Kalemine saglık güzel dostum. İnan ukalalıgı bırakıp, şu internet aleminde biraz daha okuyabilsem, şu güzel blogunu altüst ederdim.

    OKudukça keyifleniyor, yolu içimden geçiriyorum...

    Sevgim ve yüregimle dostum, yazadur :)
    Seni çok seviyorum

    YanıtlaSil
  8. Güzel yorumların için çok teşekkürler güzel dostum. Yollarda olmayı ve yollarda kalmayı seven, hayat felsefesi edinen birinden bu güzel yorumları duymak sevindirici.
    Yolayazmak, Latin Amerika yolculuğunun (www.feyyazalacam.com) da seyrindedir, haberin ola.
    Dostlukla,
    Can baba'ya selamla.

    YanıtlaSil