28 Temmuz 2012

Bolivya'nın Zorlu Vadisi: Yungas



Yungas Vadisi, Peru, Bolivya ve kuzey Arjantin'i çevreleyen Ant dağlarının doğu yamacında yer alan yüksek bir geçiş bölgesi. Yolculuk literatüründe ölüm yolu olarak adlandırılıyor ve dünyanın en tehlikeli yolları listesinin başlıcası. Kamyon şöförleri Coca yaprağı ile küçük ve büyük baş hayvanları La Paz'a ulaştırmak için bu yolu kullanmak zorunda. Eğer başarıyla Yungas vadisini geçerlerse alacakları ücret 140 avro.
Yungas Vadisi'nin dik arazisi araçlar için tehlikeli bir geçit olmakla birlikte Coca toplayan Cocalero işçileri için de başka bir tehlikeli yolculuğun adı. Cocalero işçileri tek geçim kaynakları olan Coca fidanlarına gitmek için 20 yıldır kendi imkanlarıyla yaptıkları bir tel yolunu kullanıyor. 20 yıldır Yungas Vadisi'nden Coca fidanlarına geçmek için çelik kablolarda salınarak yolculuk ediliyor. 400 metrelik bir mesafede yer alan bu 20'ye yakın tel saatlerce sürecek yaya yolculuğunu dakikalara indiriyor. Cocalero'lar Yungas Vadisi'nden kendilerini tele bağlıyor ve hızlıca karşı tarafa doğru kendilerini bırakıyorlar. Karşı tarafa çarpmamak içinse yaprak ve dalları kullanıyorlar. 20 yılda bazı dikkatsizlikler sonucu sadece 3 kişinin tellerden düştüğü söyleniyor. Kadınlar ise genellikle bu tel yolunu kullanmayıp yürümeyi tercih ediyor.
Coca İnka'lardan bu yana Boilvya'nın temel geçim ve stres atma kaynağı. Coca çiğneyenler acı duymadıklarını, rahatladıklarını ve La Paz'ın yüksek rakımlı çehresinin oluşturduğu strese karşı rahatlamalarını sağladığını söylüyor.   
5 yolayazmak / on the road: Temmuz 2012 Yungas Vadisi , Peru, Bolivya ve kuzey Arjantin'i çevreleyen Ant dağlarının doğu yamacında yer alan yüksek bir geçiş bölgesi. Yolculu...