27 Nisan 2011

Ölü Heykeller Derneği

Heykeller insanlarla yaşar; insanların bakışıyla, dokunuşuyla.
Heykeller şehirlerle yaşar; şehre kattıklarıyla anlamlarıyla.
Heykeller zamanda yaşar; zamanın silemediği izleriyle.

Biri gelir içine tükürmek ister Ankara'daki Periler Ülkesi'nin, öbürü gelir tükürmekle de kalmaz Kars'taki İnsanlık Anıtı'na. Al sana Ankara'dan Kars'a kültür turizmi; Ölü Heykeller Gezisi.

Yol boyunca ötekileştirilmiş, çirkinleştirilmiş, harabeleştirilmiş kilise, han, hamam, sur ve kale de cabası. Son durak Ani ''Harabeleri''. Bir tarihi mirası nasıl hiç ettiğimizin resmi dilde tereddütsüz yer bulması; Ani ''Harabeleri''.
Çin'in uzaya gönderdiği ilk insan Yang Livei, ''Ben baktım, uzaydan Çin Seddi görünmüyor'' dediğinde çok tartışılmıştı. Şimdi hepimiz bakıyoruz, Kars ile Erivan arasındaki o barışa uzanan el, o insanlık çağrısı, kardeşlik köprüsü Ermenistan'dan görülemeyecek. Artık İnsanlık Anıtının da payına düşen çaresiz bir 'güvercin tedirginliği'.

Şu sıralar birileri 'çılgın proje'ler peşinde, bir heykeli, insanlığın ortak mirasını yıktırmak sanırım onlar için hiç çılgın değil. Birazdan çıkıp o ucube 'Galata Kulesi'ni yıkın diyebilirler ya da o ucube 'Kız Kulesi'ni.

Zeugma, Allianoi...

Anadolu'nun derelerine, Kaz dağları'na, Sinop'una göz diken, Hes'ler, Maden talancıları, Nükleer simsarlar..

Periler Ülkesi, İnsanlık Anıtı...

Burası Ölü Heykeller Derneği, Hoşgeldiniz...

26 Nisan 2011 Kars'taki İnsanlık Anıtı parçalanmaya başladı. O görüntüler bana Bağdat'taki Saddam Hüseyin heykelini yıkan Amerikan askerlerini hatırlattı. Bir ülkenin kaderine yön vermeye çalışan emperyalist güçler ve bir kentin belleğini yok etmeye çalışan içimizdeki Amerikalılar.



''Tarihi yapan kadar, tarihi yıkan da tarihe geçer.'' Sanat Dergi grubu, tarihi yıkanların arasında yer almamak için 7 Mayıs günü AKM önünde toplanıp, sessiz heykeller olmaya çağırıyor herkesi.
İnsanlık Anıtı olmaya çağırıyor...
5 yolayazmak / on the road: Nisan 2011 Heykeller insanlarla yaşar; insanların bakışıyla, dokunuşuyla. Heykeller şehirlerle yaşar; şehre kattıklarıyla anlamlarıyla. Heykeller zaman...

23 Nisan 2011

Yollar Genç Gezginleri Çağırıyor Şimdi

Ve beklenen gün geldi.

18 ile 24 yaş arasında üniversite okuyan, yol düşleri kuran, atlasların gizli müdavimleri ''Yollara Özlemini'' anlatacak. Hem kendi yola çıkacak hem başkalarına yol olacak.

Özlem Pansiyon ailesinin yeni yolcuları, saatlerimizi ayarlayalım, biletlerimizi şimdiden ayırtalım. Sizi tanımak, sizin yol düşlerinizle yeni yollar keşfedecek olmak çok heyecanlı.

''Ne geçmiş tükendi, ne yarınlar,
hayat yeniler bizleri,
geçse de yolumuz bozkırlardan,
denize çıkar sokaklar''

Yollarda buluşmak üzere...

5 yolayazmak / on the road: Nisan 2011 Ve beklenen gün geldi. Özlem Pansiyon 2011 Genç Gezginler Seyahat Bursu yola koyuldu. 18 ile 24 yaş arasında üniversite okuyan, yol düşler...