29 Ağustos 2010

Y'ol

Kendini gizleyebilmiş ve de koruyabilmiş geçitlerden biri, Birhan Keskin'in Y'ol şiirleri. İpek Y'ol'u da geçer mi dizelerinden? Henüz seyredilmemiş, sakin ve sakil yollar arayanlara ya da bu yolculuğa çıkmışlara. Taş parçaları, atlar, kuğunun şikayeti ve Ankara ve gölgede, serin.

Ankara2

Halimi anlatacak sözler yazamam artık
Bu kavruk mektuba
Rüzgardan yan yatmış otlar koydum
Gerisini sen anla.

Ankara,
Kekliğinim, boynumda siyah bir halka.



5 yolayazmak / on the road: Ağustos 2010 Kendini gizleyebilmiş ve de koruyabilmiş geçitlerden biri, Birhan Keskin'in Y'ol şiirleri. İpek Y'ol'u da geçer mi dizelerin...

27 Ağustos 2010

Gördünüz mü?

Görmediniz mi gerçekten?
Bir kent toprağa gömülüyor.
Afet mi dediniz, hayır hayır, tabiatı korumakla sorumlu bürokratların ortak kararıyla.
1800 yıllık dünyanın en büyük ve en sağlam kalabilmiş ılıcası, toprağa gömülüyor.
Allianoi toprağa gömülüyor.

Neden mi? Onu yaşatmak için. Evet onu yaşatmak için.
Bir kültürü yaşatmanın bizdeki anlamı onu toprağa gömmek.
Veya Zeugma'da olduğu gibi sulara katmak.
O zaman Kız Kulesi'ni de, Ayasofya'yı da, Nemrut'u da, Galata Kulesi'ni de, İshak Paşa Sarayı'nı da, Akdamar Kilise'sini de toprağa gömelim, su ile boğalım.
Durmayın, bu naçiz fikrinizden her kültürel eser nasibini alsın.

İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan Allianoi antik kentinin
İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile, DSİ’nin önerisi doğrultusunda kumla kaplanarak korunmasına karar verildi.

Bir kültürel eseri kumla kaplayarak korunmasına karar vermek.
Bunun adı kültürel eşkiyalıktır, entellektüel vandalizmdir.
Bunun adı utançtır.

''Tarihi yapan kadar tarihi yıkan da tarihe geçer'' biliyoruz.
Ve imza kampanyaları toplamak egomuzu rahatlatmaktan daha ileriye gitmiyor duyuyoruz.

''Dünya bize geçmişten miras değil gelecekten emanettir'' anlıyoruz.
Allianoi'nin utancıyla bir ömür yaşamak istemiyoruz.
Allianoi için yola çıkmalı, görüyoruz.

5 yolayazmak / on the road: Ağustos 2010 Görmediniz mi gerçekten? Bir kent toprağa gömülüyor. Afet mi dediniz, hayır hayır, tabiatı korumakla sorumlu bürokratların ortak kararıyla. ...

11 Ağustos 2010

Özgürlük ne yana düşer?

*Ümit Orhan için

Hayat girift bir müessese, nereden bakarsan bak, ister doğudan ister atlantik ötesinden. Ve gitmek zorlu bir münakaşa kendin ile kendin arasında ister Paris'e ister Alaska'ya çevir yönünü. Costa Gavras, hala farklı bakabilen bir yönetmen ve hala politik kalabilen. Sean Penn, kült oyunculuğunun ışıltısına sığınmayacak ve Amerika'ya aile kavramı üzerinden sakin kroşeler atabilecek denli davetkar bir yönetmen.
Yollarla bir kadirşinaslığınız varki bu yazıyı okumayı sürdürmektesiniz. Peki, tek güvenceniz yollar kaldıysa ne yaparsınız? Yola çıkarsınız değil mi, hatta o yola tutunursunuz. Costa Gavras'ın Elias'ı da yurtsuz, topraksız, kimliksiz bir mülteci olarak öyle yapıyor. Ege sahillerinin karanlık sularında son bulmaya yüz tutan, mazisi pek de serin olmayan yaşamına yollara tutunarak, bir umudun peşine takılarak şans veriyor. Sean Penn'in Christopher'ı üniversiteyi yeni bitirmiş bir Amerikalı. Yani yurdu yıldızıyla mülhem, kimlikli bir genç. Biraz asi mi? Kariyer, 20.yüzyıldan kalma bir safsata diyen her Amerikalı sanırım biraz asidir. Biriktirdiği 24 bin doları bir vakfa bağışlayarak yola çıkan ise birazdan fazla yolcudur. Yaşadığı yere fikrini de, bedeni de, ömrünü de katacak bir yolcu. Otostopla, kanoyla yola düşen gönüllü mülteci.
Bir pantolon bir gömlek, kısıtlı yaşam alanından kaçarak, bir yurda, bir cennete ait olmak için batıya doğru yola çıkan utangaç Elias, sırt çantası, uyku tulumu ile önceden kazanılmış özgürlüklerini yok sayarak bireysel özgürlüğü peşinde koşan Christopher. Elias'ın cenneti Paris'tir. Christopher'ın özgürlüğü vahşi hayatın sınırındaki Alaska. Ve her ikisinin de en kadim ulaşım şekli otostoptur. Yollarda yepyeni bir hikayeye ortak olmanın en bedava, en samimi yolu otostop.
Bir yol filminde, kendi yolunu belki de özgürlüğünü arayanlar için ''Cennet Batıda'' ve ''Into the Wıld''.
Yollar kavuşturur..
Elias ve Christopher'ın aklında aynı soru sonra: Yol biterse özgürlük biter mi?


*into the wild'in müziği ile yol devam ediyor: http://fizy.com/#s/19rmqw
5 yolayazmak / on the road: Ağustos 2010 *Ümit Orhan için Hayat girift bir müessese, nereden bakarsan bak, ister doğudan ister atlantik ötesinden. Ve gitmek zorlu bir münakaşa kendi...